close
Finance

3 tips om je eerste huis te kopen

[ad_1]

Je eerste huis kopen is ontzettend spannend. De huidige krapte op de woningmarkt, zeker voor starters, brengt extra uitdagingen met zich mee. Gelukkig is er nog steeds veel mogelijk. Met deze drie tips vergroot jij ook je kans op jouw eerste droomhuis. 

Tip 1: Heb voldoende spaargeld achter de hand

Voor iedere woning die je koopt, zul je eigen geld moeten inleggen. De kosten die je betaalt om eigenaar van de woning te worden (de zogenaamde kosten koper (k.k.)), kun je namelijk niet meefinancieren in je hypotheek. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting en notariskosten. De overdrachtsbelasting is 2% van de woningprijs. De notaris betaal je voor de leveringsakte en bedraagt ongeveer € 1.000. 

Let op: ben je jonger dan 35 jaar en koop je een woning tot een bedrag van € 400.000? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting. 

Naast deze kosten koper zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld makelaarskosten, kosten Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en eventueel een bouwkundige keuring. Deze kosten kunnen oplopen tot € 11.000 (zonder overdrachtsbelasting). 

Je hebt dus al een behoorlijk spaarpotje nodig. Heb je meer spaargeld tot je beschikking? Of kom je in aanmerking om van je ouders een belastingvrije schenking te krijgen? Dan kun je dit extra eigen geld ook inleggen bij de aankoop van je eerste huis. Hierdoor verlaag je de hypotheek en dus de bijbehorende maandlasten. 

Voordat je al je spaargeld in de aankoop van je woning stopt, is het wel zaak om ook naar de toekomst te kijken. Wat zijn bijvoorbeeld je plannen op de lange termijn? Overweeg je een carrière switch, wil je minder gaan werken of staat gezinsuitbreiding op de planning? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Want ook daar heb je spaargeld voor nodig. Voorkom dus problemen op de lange termijn en plan vooruit. 

Tip 2: Ga je inlezen

Doe gericht onderzoek naar de koop van je eerste huis. Dat kan op verschillende manieren. Dit artikel lezen is er bijvoorbeeld al één van. Maar verdiep je ook verder in het proces van een huis kopen. Zoek uit wat de verschillende stappen zijn bij het kopen van een huis en regelen van een hypotheek. Schakel ook tijdig met een hypotheekadviseur. Het is zonde als je veel tijd en energie steekt in bezichtigingen zonder dat je goed weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Als je weet in welke volgorde je deze stappen het beste kunt doorlopen en bij welke instanties je wanneer moet zijn, kun je efficiënt te werk gaan. 

Vraag ook eens bij vrienden en familie na hoe zij het proces ervaren hebben. Hoe hebben zij succesvol hun eerste huis kunnen kopen? Wellicht hebben zij tips die je kunnen helpen bij het vinden van jouw eerste droomhuis. Maar ook wanneer je het koopcontract eenmaal binnen hebt gekregen, doe je er goed aan iemand uit je omgeving mee te laten lezen. Of denk aan de bezichtigingen. Het is altijd fijn om een extra paar ogen bij je te hebben. Bovendien zullen zij ook kritische vragen kunnen stellen, waar je zelf misschien niet eens aan gedacht hebt. 

Verdiep je ook in de mogelijkheden ten aanzien van je hypotheek. Dit kun je veelal online voorbereiden, maar spreek ook tijdig met je hypotheekadviseur af. Je hebt dan een goed beeld van wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek. Maar zet hier ook naast hoeveel je wil lenen. Het maximale bedrag lenen is namelijk niet altijd de beste keuze. Hierin spelen ook je toekomstplannen weer een grote rol. Wil je bijvoorbeeld minder gaan werken? Dan kan het nog wel eens lastig worden om iedere maand rond te komen als je een maximale hypotheek hebt. Reken daarom goed uit wat je bruto en netto maandlasten zijn en of dit past in je toekomstige financiën. 

Tip 3: Schakel je netwerk in voor de zoektocht naar een geschikt huis

Momenteel is het vinden van een geschikt huis wellicht de meest lastige stap in je zoektocht naar je eerste huis. Geef de moed niet op! Blijf zoeken in de buurt waar je graag wil wonen en reageer snel zodra er iets op de markt komt. 

Geef bij zoveel mogelijk mensen in je omgeving aan dat je op zoek bent naar een huis. Je familie, vrienden, collega’s, verre kennissen, kunnen hun netwerk ook voor je inschakelen. Bekijk huizenwebsites en houd social media en buurtkranten goed in de gaten. 

Tot slot kun je ook een aankoopmakelaar overwegen. Zij hebben een groot netwerk in de regio en zijn vaak als eerste op de hoogte bij het beschikbaar komen van een nieuwe woning. Bovendien helpen ze bij de onderhandelingen en kunnen ze meegaan naar bezichtigingen. 

Tot slot: je eerst huis kopen

Ik hoop dat met deze tips de aankoop van je eerste huis wat dichterbij is gekomen. Als je zorgt voor voldoende spaargeld, je goed bent ingelezen en je je netwerk hebt ingeschakeld voor de zoektocht, vergroot je zeker je kansen op een eerste koophuis. 


Dit artikel schreef ik voor De Hypotheker.

[ad_2]